Met een warmtebeeldcamera kun je foto’s maken waarmee je verschillende temperaturen kunt herkennen. Als je bijvoorbeeld foto’s van je huis maakt, kun je ontdekken of er warmte weglekt door kieren in ramen en deuren. Of zie je juist hoe goed (of niet) je isolatie is. Ook kun je op zoek gaan naar tocht in huis.
Wil je zelf ook van buiten naar binnen en van binnen naar buiten kijken laat het ons even weten. Wie weet kun je zelf door kleine maatregelen te nemen besparen op je energierekening.
Wat zie je op beelden van de warmtebeeldcamera?
Door de kleuren kun je zien waar het warm of koud is. Je kunt kiezen uit verschillende kleurenpaletten. Het meest voor de hand liggende pallet is ‘Regenboog’. Hierbij staat blauw voor koud en rood voor warm. Voor tocht in huis ga je op zoek naar koude kleuren. Maak je een foto van de buitenkant van je huis, dan zie je aan de warme kleuren waar warmte uit je huis lekt. Aan de rechterzijde van het scherm zie je de temperatuurschaal.
Voorbeelden:
Leidingen isoleren
Op foto’s hieronder op dezelfde plek van buiten en van binnen. Niet geïsoleerde cv-leidingen geven warmte af via de dak lat naar de buitengevel aan de bovenzijde.
Advies is dan ook de cv-leidingen isoleren.
De spouwmuur
Vocht in de spouwmuur. De spouwmuur is geïsoleerd maar door optrekkend vocht wordt dit teniet gedaan. Advies is om het optrekkend vochtprobleem op te lossen door afgraven van de “voet” aan de buitenzijde en afschermen / dicht maken
Radiatorfolie
Met radiatorfolie achter de radiator zorg je dat de warmte binnen blijft en niet via de muur naar buiten straalt.